Trăsături "existenţialiste" în filozofia românească

In jos

Trăsături "existenţialiste" în filozofia românească

Mesaj Scris de CuCubauubauu la data de Sam Aug 01, 2009 10:51 am

Petru P. Ionescu
Pornind de la Heidegger şi de la Kierkegaard, face "filozofie existenţială", interesându-se de "esenţa" trăirei imediate, determinând destinul omului şi relevând frica originară (Angst), tragica "goliciune" a individului (în Ontologia umană şi cunoaşterea).

Mircea Eliade
Este interesat mai mult de "trăire", de asimilare şi creştere. Trăirea, în înţelesul înalt al cuvântului, este o funcţie a personalităţii, fugind de scheme şi de orice dependenţă a unui moment atins. Unul din sensurile "existenţei" este de "a o epuiza conştient şi glorios, de a o împlini continu..." (în Soliloquii)

D.D. Roşca
În "Existenţa tragică" face procesul cunoaşterii ştiinţifice şi metafizice, ajunge la un agnosticism total şi la pesimism.

Emil Cioran
Gânditorul alege eseul şi aforismul ca forme privilegiate de exprimare a ideilor sale. Condamnaţi la o singularitate contingentă, "singuri pe lume", cu sufletul tânjind intuitiv după absolut, luciditatea noastră ne livrează pe "culmile disperării". Soluţia nu este investigaţia ("mă miră faptul că unii se mai preocupă de teoria cunoaşterii"), ci trăirea intensă şi lucidă. "Trăirismul" - variantă românească a unui existenţialism de nuanţă creştină şi mistică - îl recunoaşte în perioada interbelică drept unul din cei mai notabili reprezentanţi ai săi. Ieşirea din condiţia tragică a omului ar fi cu putinţă prin două atitudini fundamentale: "cea naivă şi cea eroică" (în Pe culmile disperării, 1934). Stabilit din 1937 în Franţa, abandonează "trăirismul" cu nuanţe radical mistice, abhorând angajarea în secol şi orice acţiune ca pe o nefericire; importantă rămâne doar contemplaţia lucidă. Reuşita, ca şi eşecul, reprezintă forme moderne de manifestare a Neantului. Viaţa nu are nici o valoare, este numai o soluţie de necesitate pentru cei ce nu găsesc altă ieşire din impasul trăirii (De l'incovenient d'être né, 1973). Contemplarea, luciditatea, detaşarea şi o stare permanentă de hiper-conştiinţă ar putea atenua într-o viaţă, pentru om, dramatismul provocat de conştiinţa neantului său şi al lumii (vezi art. Emil Cioran).Sursa : http://ro.wikipedia.org/wiki/Existen%C5%A3ialism
avatar
CuCubauubauu
Admin

Numarul mesajelor : 29
Reputatie : 0
Data de inscriere : 28/07/2009
Varsta : 31
Localizare : Bucuresti

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum